مجله فارس پلاس؛ سیامک شادکام: نخستوزیر چین و صدراعظم آلمان روز دوشنبه دیدار و درباره حفظ توافق هستهای «برجام» رایزنی کردند. چین در این نشست درباره لغو برجام هشدار داد و آلمان گفت شرکتها بایستی خودشان درباره سرمایهگذاری در ایران تصمیم بگیرند. اینها بخشی از خبری بود که در خروجی خبرگزاری فارس(اینجا) قرار گرفت.
این خب، ازجمله اخباری بود که با واکنشهای زیادی از جانب مخاطبان فارس روبهرو شد. واکنشهایی که بیانگر نظرات بخشی از مردم کشور است و میتواند راهنمای خوبی برای تصمیمگیری مسئولین باشد. آنچه که در ادامه میآید بخشی از نظرات شما، همراهان گرامی است.
آنچه که در نگاه اول به نظرات مخاطبان به چشم میآید، عدم اعتماد به کشورهای اروپایی و برجام را نشان میدهد.
مثلا «علی» با گلایه از برجام نوشته است: خب الان این شد تضمین؟ شرکتها در ایران لغو قرارداد میکنن و برجام کشک… برجام بیخاصیتترین قرارداد دنیاست!
مخاطب ناشناسی یک سوال مهم از تیم مذاکرهکننده مطرح کرده است: مگه قبلا شرکتها خودشون انتخاب نمیکردند با ایران تجارت نکنند یا جریمه بدن؟حالا این وسط برای چی این دولت حقوقدان! انقدر به کشور ضربه زد؟
عدهای نیز بارها این کلیشه ثابت را تکرار کردهاند که اکثر شرکتهای اروپایی از ترس آمریکا، تمایلی به ادامه همکاری و سرمایهگذاری در ایران را ندارند و نمیشود به آنها اعتماد کرد. مثلا مخاطبی نوشته است: بر عهده شرکتهاست؟ خب مشخصه شرکتها جانب آمریکا را میگیرند. جهان تکقطبی یعنی همین. کجایند کسانی که شب و روز میگفتند جهان چندقطبی شده و شانگهای، ناتوی شرق میشود. همین تحلیلهای غلط مشکل ساز میشود.
«توپ را در زمین شرکتها انداختند، این یعنی تضمین کشک شد.» هم نظر یکی دیگر از مخاطبان بوده است.
مخاطبی هم به تیم ایرانی داده است: ایران هم فعالیتهای هستهای رو تحت نام شرکتها آغاز کنه و بگه به برجام متعهد است.
مخاطب دیگری نیز با بیان از اینکه اروپا از خود اختیاری ندارد و هر آنچه که از خود در جامعه جهانی نشان میدهد، سرابی بیش نیست نوشته: ایران باید سریعا در جواب آلمان و اروپا اعلام کند این حرف، هیچ بودن کشورهای اروپایی در مقابل آمریکا را اثبات میکند و نشاندهنده بیارزش بودن امضای آنان است که بعد از چند سال ادای بزرگان درآوردن، به همه جامعه جهانی اثبات شد. دیگر حرفها و سخنها مثل: شرکتها خود باید تصمیم بگیرند جز اثبات کوچکی و دنبالهروی آمریکا چیزی را ثابت نمیکند. بهتر است اروپا در همان جشنهای بالماسکه به دروغ، این نقشهای مهمبودن را بازی کند تا در صحنه جهانی بصورت واقعی.
عده دیگری از مخاطبان نیز با نگاه به آینده، فرار رو به جلوی اروپا در قبال عدم پاییندی به تعهداتش را یادآوری کردند.
«بارو» در همین زمینه نوشته است: اروپا میخاد وقت بخره تا ایران به نوامبر نزدیک بشه و همه راههای تجاریش بسته بشه، اونوقت هر پیشنهادی از اروپا رو قبول خواهد کرد حتا اگر صرف ماندن در توافق و محاصره اقتصادی باشه.
یا مخاطب دیگری نوشت: کاملا مشخصه اروپاییها میخوان تا ۲۰۲۵ یعنی ۷ سال دیگه ایران رو بازی بدن!
گلایه از چین و روسیه در موضوع برجام، بخش دیگری از نظرات کاربران را شامل میشد که بحثهایی هم بین مخاطبان در این باره درگرفته است که در ادامه میخوانید.
مخاطبی با انتقاد از چین و روسیه در تصویب برخی قطعنامهها علیه ایران نوشته است: شرق توانایی حمایت از کشورهایی که مقابل آمریکا میایستند رو نداره. همان قطعنامه ها هم نباید علیه ایران صادر میشد. چین و روسیه میتوانستند اجازه ندهند حتی یک قطعنامه کلاً علیه ایران صادر بشه. لحنشان نرمتر و اثرشان کمتر میشد. ولی مرتب داشت صادر میشد، همان موقع باید متوجه میشدیم که شدت حمایت آمریکا از متحدانش کجا و حمایت اینها از ما کجا!
یا مثلا نوشتهاند: سنگاندازی چین بود که نشست وین بینتیجه ماند.چون با تحریم شرکتهای غربی، چینیها میتونن فعالیتشون رو در ایران بیشتر کنن و ما بیشتر و بیشتر به شرق وابسته شیم!
یکی از مخاطبان نیز در پاسخ به این نظرات، بخشی از نشست وین را ذکر کرده تا ثابت کند چین در نشست وین کارشکنی نکرده است: کجای آنچه چین در وین گفته کارشکنی است؟ «رعایت مقررات بینالمللی، تداوم اجرای برجام، دفاع از ثبات خاورمیانه، لغو تحریمهای یکجانبه و ادامه گفتوگوها» پنج پیشنهادی بودهاند که «وانگ یی»، عضو شورای دولتی چین و وزیر خارجه این کشور در نشست وین مطرح کرده است.
یا دیگری نوشته است: بله اونم که از برجام خارج شد چین بود! آمریکا نبود!
نقش پلیس بد رو هم چین اجرا می کرد نه فرانسه!
«حسین» هم نوشته است: شما برجام رو بدون هیچ تضمینی اجرا کردید. مگه چینیها وکیل مدافع ما هستند که از منافع ما دفاع کنن؟ نتایج حماقت اعتماد به آمریکا و غرب رو که نباید دیگران جبران کنند.
یکی از مخاطبان هم به تفسیر سخنان مرکل پرداخته است و با انتقادی تند نوشته:
وقتی مرکل می گوید: شرکت های آلمانی در تجارت با ایران باید خودشان تصمیم بگیرند!
یعنی اینکه این دولت ایران باید منتظر خروس قندی باشد!
یعنی اینکه ادامه برجام یعنی خیانت!
یعنی اینکه دولت ما آگاهانه در جهت منابع غرب حرکت می کند!
یعنی اینکه هیچ شرکت اروپایی با حرف این خانم دیگر حاضر به ریسک تعامل با ایران نخواهد بود!
یعنی اینکه دولت ما رهنمودهای رهبر عزیز را نادیده میگیرد!
یعنی اینکه در صورت ادامه برجام، دولت بر ضد خواست ملت و منافع ایران شمشیر را از رو کشیده است!
بعض مواقع فکر می کنم که اگه در حال حاضر اصلا دولتی نداشتیم باور کنید کمتر آسیب می دیدیم!
مخاطبان زیادی نیز به اعتماد دوباره دولت به اروپا هشدار دادهاند و به نقد برجام پرداختهاند.
یکی نوشته است: این دولت تدبیر و امید واسه چی از اول رفت با اینها مذاکره کرد؟شما از اول نمی دانستید که اینها منافع خودشون رو دنبال می کنن؟
یا دیگری نوشته: به قول یه بنده خدایی، این ۵ سال داشتید سر بیصاحاب میتراشیدید؟ ۵ سال تجربه، شما رو بیدار نکرد؟ ۵ سال قهوه خوری با کدخدا! پیاده روی با جان کری!
مشکلات با آمریکا هیچ وقت حل نمیشه چون نگاه آمریکاییها به کشورهای دیگه، نگاه ارباب و رعیتی است.
مخاطب ناشناسی نیز نوشته: برجام بدون آمریکا یعنی کشک. خود روحانی هم میگفت باید با کدخدا توافق کنیم چرا دیگر حرفی از کدخدا نمیزند. بهتره اقتصاد را محکم کنیم و بعد، از توافق خارج بشیم.
«ابراهیم» هم به آیات مربوط به عدم اعتماد به دشمن در قرآن اشاره کرده و نوشته: خداوند در چندین آیه از قرآن صریحاً فرموده است که اعتماد به دشمن یعنی هلاکت. آقایون دیگه بسه. آره، دنیا فهمید آدم بده ی برجام آمریکاست. آره، ما آمریکا رو تو دنیا منزوی کردیم. خب دیگه بسه. حالا نوبت اینه که به پشت سرمون (کشور خودمون) نگاهی کنیم و مبارزه با فساد و… رو برای برون رفت از مشکلات شروع کنیم. خواهیم دید که چطور همون شرکتهایی که ناز میکردن برای ما، بعدش دم تکون میدن.
«محمدجواد» هم حامیان برجام را خطاب قرار داده و نوشته: قابل توجه حامیان برجام! حالا نوبت آلمان است که فیلم بیاید. شرکتها که قبلا از ترس آمریکا کنار کشیده بودند و قرار بود دولتهای بهاصطلاح مهم اروپایی در این خصوص تصمیم بگیرند. لطفا مردم و مملکت را دوباره چند سال مچل و سردرگم نکنید. این آشی که غرب برای ما پخته هیچ روغن وسودی برای ما نخواهد داشت.
«علی» پیکان انتقادات خود را به سمت دولت نشانه گرفته و نوشته است: چند بار سران آلمان و فرانسه باید بگویند که آنها مسول شرکتهای بخش اقتصادی کشورشان نیستند و نمیتوانند بهجای آنها تصمیم بگیرند تا مقامات دولت تدبیر و امید ما بفهمند چارچوب مذاکره با اروپا کجاست و حرفهای آنها چقدر قابل اعتنا است! آیا دیپلماتها و رئیسجمهور ما از قبل نمیدانستند که اختیارات مقامات عالیرتبه اروپا بویژه در حوزه اقتصادی، محدود و در رابطه با شرکتهای بزرگشان تقریبا صفر است که برجام را با امید واهی برای لغو تحریمهای اقتصادی امضا کردند؟! اگر مقامات ما امروز در اینخصوص توضیح ندهند فردا باید پاسخگوی تاریخ باشند …
«حسنی» هم گویا دلش خیلی پر بوده است: عمر و وقت جوانان را صرف نظرات کودکانه و پیشپا افتاده غربیا نکنید. بخدا قسم از تکتک مسئولین که این قدر شل و واگرا هستند اون دنیا پیش خدا شاکی میشیم. نمیگذریم ازتون، خدا از شما نگذره اگه منافع شخصی و حزبی رو با منافع ملی جایگزین کنید.
مخاطبی هم پیشنهاداتی به تیم مذاکره کننده داده است: دولتها باید تضمین کتبی و حقوقی بدهند و شرکتها رو ملزم به کار با ایران بکنند.همه باید بدانند تمام بانکهای کوچک اروپا به بانکهای بزرگ وصلند و سهامداران بانکهای بزرگ در اروپا هم همان یهودیان سهامدار بانکهای آمریکایی و انگلیسی هستند. تمام شرکتهای بزرگ صنعتی و خدماتی بزرگ اروپا و آسیای جنوب شرق و شرق، همگی سهامداران آمریکایی دارند و از دولتهای اروپایی و شرقی حساب نمیبرند. وقت تلف کردن بس است.
انتهای پیام./