تدابیر تقویتی قبل از سفر اربعین

مجله فارس‌پلاس: اگر شما هم برای آبادانی دل و جان قصد دارید قدم در مسیر نجف به کربلا بگذارید با ما همراه باشید تا توصیه‌های کاربردی در حوزه طب سنتی را برای تقویت عمومی بدن پیش از سفر، با هم مرور کنیم. ان شاء الله با به‌کارگیری این روش‌ها با تنی سالم قدم در راه بگذارید و توشه معنوی خود را پربارتر کنید.

همان طور که در مطلب قبل بیان کردیم پیاده روی یک ورزش سنگین محسوب می‌شود و برای بسیاری از زائران که پیش از سفر، ورزش را در برنامه روزانه خود ندارند طبیعتاً مشکلاتی را به همراه می‌آورد.  لذا مناسب است از همین امروز، علاوه بر شروع تمرین پیاده‌روی، تقویت عمومی بدن را در برنامه روزانه خود قرار دهید. سرباز حسین(ع) باید تنی قوی و سالم داشته باشد تا بتواند در این راه به دیگران خدمت کند و خود اسباب زحمت برای سایر همراهان نشود.

در ادامه تدابیر ساده برگرفته از متون طب سنتی بیان می‌شود که شما می‌توانید با توجه به وسع مالی و زمانی خود برخی از آن‌ها را انتخاب و انجام دهید.

 

شربت عسل

یکی از بهترین و در دسترس ترین روش‌ها برای تقویت قوای بدنی است. عسل را با غلظت دلخواه (یک تا یک و نیم قاشق غذاخوری به ازای هر لیوان) در آب حل کرده کمی آب‌لیموترش تازه (یا آب‌لیموی خانگی) به آن اضافه و جرعه جرعه میل کنید. می‌توانید اندکی تخم شربتی یا تخم ریحان و چند قاشق گلاب و عرق بیدمشک هم به این ترکیب اضافه کنید.

 

شیر بادام

ترکیبی سفید رنگ که مقوی بدن و استخوان‌ها و آرام‌بخش است. پنجاه گرم بادام درختی خام پوست گرفته، دو لیوان آب سرد و دو قاشق غذاخوری عسل را خوب میکس کنید و در طول روز خنک و جرعه جرعه میل کنید. شیربادام را هر روز تازه تهیه کنید

 

فالوده سیب

سیب میوه بهشتی است که در تمام فصول سال می‌توانید تهیه کنید و از خواص بی‌شمار آن بهره‌مند شوید. فالوده سیب قوای عمومی بدن، قلب، مغزو معده را تقویت می‌کند. این ترکیب، خونساز و نشاط آور است. شما می‌توانید یک عدد سیب سرخ متوسّط یا دو-سه عدد سیب گلاب را بعد از جدا کردن پوست و هسته، رنده کرده، با دو قاشق عرق بید مشک، دو قاشق گلاب، یک قاشق تخم ریحان (یا تخم شربتی یا تخم بالنگو) ویک قاشق عسل مخلوط و بعد از خنک شدن در یخچال و لعاب انداختن دانه‌ها میل کنید.

 

دو سین

 ترکیب سیاه دانه و عسل، اثر تقویتی خوبی بر بدن و سیستم دفاعی دارد. این ترکیب را می‌توانید از عطاری‌ها بخرید امّا با آسیاب کردن یک سوّم لیوان سیاهدانه و ترکیب سریع آن با یک لیوان عسل می‌توانید آن را بسازید.

دقت کنید که بلافاصله پس از آسیاب سیاهدانه، آن را داخل عسل بریزید. میزان مصرف این ترکیب، روزی دو تا سه قاشق چایخوری است. توجه داشته باشید اگر گرم‌مزاج هستید باید از دوسین مدبَّر استفاده کنید به این روش که سیاهدانه را ۲۴ ساعت در سرکه انگور خیسانده و بعد از خشک کردن، آن را آسیاب و با عسل مخلوط کنند. مصرف دوسین برای بانوان در دوران بارداری و عادت ماهانه ممنوع است.

 

نخود آب

غذای بسیار مقوی که به راحتی آماده می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم که همیشه هفته‌ای دو-سه وعده از این غذا استفاده کنید. اگر می‌توانید در چند روز قبل از سفر، ناهار و شام نخودآب میل کنید. برای تهیه نخودآب، یک لیوان نخود را با ‌۵۰ گرم گوشت گوسفند (ترجیحاً بره)، یک قاشق غذاخوری سرخالی برنج ایرانی و مقداری آب با حرارت ملایم پخته تا کاملاً نرم شود (حدود ۴ تا ۵ ساعت). سپس یک قاشق غذاخوری روغن بادام‌شیرین و یا روغن زیتون، کمی نمک، یک عدد پیاز متوسط خردشده، ۵ گرم چوب دارچین و کمی زعفران ساییده اضافه کرده و بگذارید یک ساعت دیگر بجوشد تا کاملاً جا بیفتد. این غذا در انتها باید کمی آب داشته باشد. این مقدار غذا برای یک نفر در یک وعده کافی است.

در مصرف نخود آب حتماً به این نکات توجه کنید:

– پس از خوردن غذاهای حاوی نخود، حداقل تا یک ساعت آب نخورید.
– در صورتی که ضعف ندارید بهتر است این غذا را بدون نان مصرف کنید. درغیراین‌صورت، از نان سنگک برشته استفاده کنید.
– اضافه کردن کمی آب لیموترش برای طعم‌دهی به این غذا بلامانع است.
– افراد گرم‌مزاج می‌توانند این غذا را بدون ادویه یا با لیموعمانی طبخ یا همراه کمی سرکه میل کنند. افراد سردمزاج می‌توانند علاوه بر دارچین و زعفران از زیره نیز استفاده کنند.
– افزودن برنج به نخودآب، علاوه بر لعاب دادن و خوش‌طعم کردن غذا، نفخ حاصل از مصرف نخود را هم کم می‌کند.
– در صورتی که علیرغم افزودن ادویه، باز هم با خوردن نخودآب نفخ می‌کنید می‌توانید نخود را از ۲۴ساعت قبل از طبخ، خیسانده و چند بار آب آن را عوض و پوست نخودها را جدا کنید.
– این غذا بدون گوشت هم قابل تهیه و مصرف است. استفاده از گوشت پرندگان هم بلامانع است.
– در طبخ این غذا از اضافه نمودن گوجه‌فرنگی، ربّ گوجه، سیب‌زمینی و … خودداری کنید.
– بهتر است بانوان باردار با مشورت پزشک خود از این غذا استفاده کنند.

 

شربت جُلّاب

جلّاب، مقوّی قلب و معده و مغز است؛ خونساز و یک نشاط‌آور فوق العاده و برطرف کننده افسردگی، ترس‌های غیرطبیعی و افکار منفی است.

یک کیلو نبات سفید یا شکر یا قند یا عسل را با سه کیلو گلاب، روی شعله ملایم بجوشانید تا نصف شود. سپس نیم مثقال (حدود دو و نیم گرم) زعفران را در کمی گلاب حل کرده و به آن اضافه کنید و بعد از چند دقیقه جوشیدن خاموش کنید و بعد از خنک شدن در یخچال نگهداری کنید. در طول زمان جوشیدن، مرتّبا کف‌هایی که روی مایع در حال جوش جمع می‌شود را بگیرید.

روزی دو سه بار و هر بار نصف استکان شربت جُلّاب را در یک لیوان آب ریخته، یک قاشق مربّاخوری تخم شربتی (یا تخم ریحان یا تخم بالنگو) و کمی آب‌لیموترش اضافه کرده و بعد از خنک شدن و لعاب انداختن دانه‌ها میل کنید.

 

حریره نیرو زا

حریره نیروزا ترکیبی است برای تقویت قوای عمومی ورزشکاران، افراد مسن، در دوره نقاهت بیماری‌های مزمن و مبتلایان به کم‌خونی.

۲۰ عدد مغز بادام پوست کنده، ۴ عدد مغز گردوی سفید، ۱۵ عدد مغز پسته خام، ۵ عدد مغز بادام هندی، ۷ عدد خرمای رطب بدون هسته، یک عدد موز متوسط، یک قاشق غذاخوری کنجد خام پوست کنده، ۳ قاشق غذاخوری عسل طبیعی، یک قاشق غذاخوری پودر نارگیل، کمی پودر زعفران و ۵ لیوان آب سرد را در دستگاه مخلوط کن ریخته و به آرامی مخلوط کرده تا کاملاً یکنواخت و یکدست شود. معجون نیروزا را در یخچال نگهداری کنید و بسته به میزان فعّالیت، روزی سه قاشق چایخوری تا مربّاخوری مصرف کنید.

تذکّر: مصرف این معجون در مبتلایان به دیابت، چربی خون، افراد چاق و گرم مزاجان و افراد دچار مشکلات گوارشی باید با احتیاط و تنها با تجویز پزشک باشد.

 

حریره نارگیل

حریره نارگیل برای جبران کمبود وزن سردمزاجان، دفع امراض بلغمی و سوداوی، تقویت حرارت غریزی و رشد، تولید خون مناسب و نیز تقویت قوای عمومی مؤثر است.

۲ قاشق عذاخوری پودر مغز بادام، ۳ قاشق غذاخوری پودر نارگیل، ۲ قاشق عذاخوری نشاسته، کمی هل و زعفران آسیاب شده و به میزان لازم شکر را در آب ریخته و به آرامی حرارت دهید تا قوام بیاید. حریره آماده شده را در یخچال نگهداری نمایید و هر روز با کمی نان، به عنوان یک وعده غذایی میل کنید.

 

شربت انجیر

شربت انجیر از ترکیبات دارویی است که تقویت قوای عمومی بدن به‌ویژه در افراد ضعیف و مسن، ایجاد لینت طبع و کمک به درمان یبوست، افزایش رطوبت بدن‌های خشک و … برخی از خواص آن است.

نیم کیلو انجیرخشک را شب تا صبح در ۸ لیوان آب خیسانده، سپس با حرارت ملایم کاملاً بپزید سپس عصاره آنرا گرفته با صد گرم شکر سرخ، روی حرارت کم بجوشانید تا قوام بیاید. شربت انجیر به‌دست آمده را در یخچال نگهداری و هر ۶ ساعت، یک قاشق غذاخوری آن را میل کنید.

 

عصاره دنده

این ترکیب در تقویت استخوان‌ها و عضلات اثر فوق‌العاده‌ای دارد.

یک کیلو دنده گوسفند که به اندازه ۳-۲ سانتی‌متری خرد شده است را با یک قابلمه آب روی حرارت قرار دهید. نصف استکان آب لیموترش تازه به آن افزوده، اجازه دهید ۲۴ ساعت به آرامی بجوشد. سپس با صافی خیلی خیلی ریز صاف کرده بعد از کمی سرد شدن داخل قالب یخ ریخته در فریزر نگهداری کنید. در زمان پخت غذا یک قالب جدا کرده به غذا افزوده شود.

 

پودر سنجد

پودر سنجد کامل (شامل پوست و گوشت و هسته سنجد) داروی شناخته‌شده‌ای است که تقریباً در هر عطّاری پیدا می‌شود. مصرف پودر سنجد از بهترین راه‌ها برای تقویت استخوان‌ها و عضلات، و به‌ویژه ساق پاست. اکثر افراد می‌توانند از مخلوط پودر سنجد با شیر و عسل استفاده کنند. اگر مشکل تحمّل شیر دارید می‌توانید آب یا عرقیات را جایگزین شیر کنید.

تذکّر: مصرف پودر سنجد ممکن است منجر به یبوست شود.

 

پودر پوست تخم مرغ

پوست تخم‌مرغ یک منبع ساده، سالم، ارزان و بسیار مؤثّر در تأمین کلسیم مورد نیاز بدن و تقویت استخوان‌ها و عضلات است. پوست تخم‌مرغ‌های مصرفی خود را دور نیندازید؛ آن‌ها را خوب بشویید و در آفتاب خشک و سپس آسیاب کنید. پودر حاصل را با عسل مخلوط کنید و روزی دو- سه قاشق چایخوری میل کنید.

 

سایر موارد

– انواع قاووت و قوّتو، معجون‌های حاوی مغزها (اصطلاحاً معاجین لبوب، مثال ساده آن چهارمغز)، جوانه گندم، کباب گوشت گوسفند، زرده تخم مرغ نیم برشت (عسلی) می‌توانید استفاده کنید.
– قرص آیرون‌پلاس (خبث الحدید) که یک مکمّل آهن بر اساس فرمولاسیون طبّ سنّتی است؛ برای درمان سریع افراد دچار کم‌خونی فقر آهن گزینه ای مناسب است.
– برای افرادی که ضعف زیادی دارند استفاده از معجون ژل رویال یک پیشنهاد فوق‌العاده است هرچند قیمت آن بالاست.
– انواع مولتی‌ویتامین‌ها و مکمّل‌های خوراکی یا تزریقی موجود در بازار دارویی رسمی کشور هم با مشورت پزشک می‌توانند مورد استفاده قرار گیرند.

 

انتهای پیام/

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *